офіційний веб-сайт           
 
ДЕРЖАВНЕ ПІДПРИЄМСТВО
Львівський науково-виробничий центр
стандартизації, метрології та сертифікації
21 | 02 | 2019
Відповіді на запитання
Середа, 30 січня 2019 11:28
Які стандарти вважаються обов'язковими?

Законом «Про стандартизацію» (далі – Закон) встановлено два рівні стандартизації залежно від рівня суб’єкта стандартизації, що приймає стандарти: національні стандарти, прийняті національними органом стандартизації та стандарти, прийняті підприємствами. Законом також визначено, що національні стандарти застосовуються на добровільній основі, крім випадків, якщо обов’язковість їх застосування встановлена нормативно-правовими актами, а частиною другою статті 16 Закону визначено, що стандарти, прийняті підприємствами, застосовуються на добровільної основі.

Якщо розглядати питання обов’язковості стандартів у площині господарської діяльності суб'єктів господарювання, то відповідно до Господарського кодексу України застосування стандартів чи їх окремих положень є обов'язковим для суб'єктів господарювання, якщо обов’язковість застосування стандартів установлено нормативно-правовими актами; учасників угоди (контракту) щодо розроблення, виготовлення чи постачання продукції, якщо в ній (ньому) є посилання на певні стандарти; виробника чи постачальника продукції, якщо він склав декларацію про відповідність продукції певним стандартам чи застосував позначення цих стандартів у її маркуванні.

Слід звернути увагу на те, що ще 15 років з дня набрання чинності Законом будуть чинні галузеві нормативні документи (стандарти, кодекси усталеної практики та технічні умови, прийняті центральними органами виконавчої влади до набрання чинності цим Законом, а також галузеві стандарти (ОСТ) та прирівняні до них інші нормативні документи колишнього Союзу Радянських Соціалістичних Республік, галузеві стандарти України (ГСТУ)).

Галузеві нормативні документи також застосовуються на добровільній основі, крім випадків, якщо обов’язковість їх застосування встановлена нормативно-правовими актами.

Під час застосування стандарту, який є обов’язковим, слід також врахувати те, що стандарти містять посилання на інші стандарти, положення яких становлять разом сутність цього стандарту, і вимог таких стандартів слід також дотримуватися.

Для придбання офіційних копій нормативних документів звертатися у
ДП "Львівстандартметрологія",
відділ стандартизації, інформації та комп'ютерного забезпечення
за адресою: м. Львів, вул. Князя Романа,38, кімн. 307, тел. (032)261-61-77
e-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів, Вам потрібно включити JavaScript для перегляду
 
П'ятниця, 22 квітня 2016 09:26
Чи можна виробникам користуватися скасованими ГОСТами?

З метою надання відповіді на це питання, спочатку необхідно висвітлити деякі аспекти, передбачені законодавством у сфері стандартизації. Законом України від 05.06.2014 № 1315-VII "Про стандартизацію" (далі – Закон), який набув чинності 03.01.2015 року, в національне законодавство України як держави-члена Світової організації торгівлі (далі – СОТ) імплементовані положення Угоди СОТ про технічні бар’єри в торгівлі, зокрема Кодексу доброчинної практики з розроблення, прийняття та застосування стандартів, та впроваджені міжнародні та європейські принципи стандартизації. 
 
Середа, 24 лютого 2016 11:38
Чи можна у ДП "Львівстандартметрологія" придбати офіційну копію нормативного документу (стандарту) ?

Так, можна. За детальнішою інформацією щодо виготовлення офіційних копій стандартів Ви можете звернутися за адресою: м. Львів, вул. Князя Романа, 38, фонд нормативних документів, кімната 307, тел. (032) 261-61-77.
 
Середа, 27 січня 2016 12:08
Як споживач може самостійно перевірити чи прилад повірено?

Пересвідчитися у проведенні повірки ЗВТ МП, контролю вихідних параметрів виробів МТ можна перевіривши наявність чинного свідоцтва про повірку ЗВТ МП (контроль вихідних параметрів виробів МТ) або відтиска повірочного тавра на ЗВТ МП.

 
Понеділок, 04 травня 2015 15:02
- Які категорії встановлюються готелям? На який строк видається свідоцтво про встановлення категорії готелю? 

-  Готелям встановлюються такі категорії: «п’ять зірок», «чотири зірки», «три зірки», «дві зірки» та «одна зірка».
- Свідоцтво про встановлення готелю відповідної категорії видається не більш ніж на три роки або за наявності в готелі системи управління якістю не більш ніж на п’ять років.
 
Детальнішу інформацію щодо обов'язкової категоризації готелів та необхідної при цьому сертифікації послуг з тимчасового розміщення (проживання) можна отримати:
м. Львів, вул. Князя Романа, 38,
кім. 208, кім. 215, тел. 261-61-83
 
П'ятниця, 10 квітня 2015 16:12
Чи ДП «Львівстандартметрологія» здійснює повірку лічильників води безпосередньо у помешканні, тобто без демонтажу ?

Так, можна. ДП «Львівстандартметрологія» придбало переносну проливну установку АС – П, яка дає можливість проводити повірку лічильників обліку води на місці експлуатації без демонтажу.
Звертайтеся за адресою: вул. Метрологічна, 12, телефон: (032) 237-14-31
 
П'ятниця, 27 лютого 2015 12:48
Що таке НАССР?
Hazard Analysis and Critical Control Points (НАССР) - це система забезпечення безпечності харчового продукту в процесі його виробництва, що широко освоюється у світовій переробній промисловості. В перекладі з англійської НАССР означає аналіз небезпечних факторів та критичних точок контролю. В основу системного аналізу продукції покладено ретельний, всебічний контроль кожного виробничого процесу, починаючи від сировини і закінчуючи кінцевим продуктом.
На сьогодні стандарти НАССР визнані у всьому світі найбільш ефективними для забезпечення безпеки й стабільності якості харчової продукції та продовольчої сировини. Це досягається за рахунок упорядкування та координації роботи за управлінням ризиками під час виробництва, перевезення, зберігання та реалізації продукції.
Особливість системи в тому, що вона заснована на попередженні можливих помилок на етапі виробництва, а не на виявленні їх за допомогою контролю готової продукції.
Детальнішу інформацію щодо принципів, процедури розробки та впровадження НАССР можна отримати у ДП «Львівстандартметрологія» за адресою:
м. Львів, вул. Князя Романа, 38,
відділ управління якістю та науково-технічної інформації (кім. 216, 304а), тел.(032) 261-40-44
 
П'ятниця, 23 січня 2015 09:06
На що звертати увагу пересічному громадянинові при поселенні в готель?
Візьмемо для прикладу тризірковий. На рецепції повинні надати повну інформацію про вартість і додаткові послуги. У номері має бути папка з інформацією про правила проживання, пожежну безпеку, місцеві заклади харчування та відпочинку. І двома мовами. В номері — телевізор, холодильник, стіл, не менше двох стільців, світильник, килим, цілодобове гаряче водопостачання. Три рушники на одну особу, мило, гель для душу, банна шапочка. Заміна рушників — щоденно або за бажанням клієнта. В номері має бути набір для шиття, ярлики ”Не турбувати”. Мають надати сейф для зберігання речей. У готелі повинно бути не менше двох оздоровчих об’єктів: сауна, тренажерний зал, солярій.
 
Вівторок, 25 листопада 2014 12:10
Сьогодні виробник пропонує споживачеві досить широкий асортимент „фруктових” вод. Разом із тим, купуючи, наприклад, пакет соковмісного напою, не завжди можна зорієнтуватися, скільки все-таки повинно бути в ньому соку.

Треба правильно розуміти різницю між основними типами безалкогольних напоїв. А саме: соковмісними (вміст соку від 1,0% до 9,9% включно); соковими (вміст соку від 10,0% до 40%); напоями на пряно-ароматичній (смако-ароматичній) рослинній сировині (виготовлені з використанням екстрактів, настоїв, концентрованих основ чи концентратів пряно-ароматичної рослинної сировини); напоями на ароматизаторах (виготовлені з використанням смако-ароматичних добавок – ароматизаторів, ароматичних основ, емульсій та інших компонентів); напоями на зерновій сировині (виготовлені з добавками зернової сировини і продуктів її переробки); напоями бродіння або ферментовими (виготовлені шляхом незавершених молочнокислого і спиртового бродіння); низькокалорійними напоями (цукор цілком замінений підсолоджувачами); напоями зі зниженою калорійністю (калорійність такого напою не перевищує 70% у порівняні з калорійністю напою, що виготовлений із застосуванням цукру (100%).

 
Четвер, 11 вересня 2014 12:14
У якому випадку «Е» становить серйозну загрозу, а де це просто порядковий номер, що позначає аскорбінову кислоту, яка приховується за лаконічним індексом Е300?

Практично кожен  безалкогольний напій містить консервант бензоат натрія (Е211), що забезпечує тривале  зберігання продукту та паралельно розвиває алергію та є небезпечним продуктом для астматиків. Е124 надає червоного кольору квіточкам на святковому торті та викликає гіперактивність у дітей, а сахарин Е954, що використовується в більшості «низькокалорійних» напоях та замінниках цукру  підвищує  ризик стимулювання розвитку злоякісних пухлин. Для постійних відвідувачів фаст-фудів буде корисна інформація про Е338 - ортофосфорну кислоту, яка загрожує розладами травлення.
 
Четвер, 19 вересня 2013 12:02
Які нині існують нормативні документи, згідно яких повинна проводитись повірка ЗВТ медичного призначення, контроль її вихідних параметрів?
Які основні вимоги до виконавців таких робіт?
Які лабораторії у Львівській області уповноважені виконувати такі роботи?
Які документи видають лабораторіям, уповноваженим проводити такі виміри?

Повірка ЗВТ МП є одним із видів державного метрологічного контролю (надалі – ДМК) та регламентується вимогами ст. 19, ст.20, ст. 28 Закону України “Про метрологію та метрологічну діяльність” (надалі – Закону) і вимогами ДСТУ 2708:2006 “Метрологія. Повірка засобів вимірювальної техніки. Організація та порядок проведення”.
Повірка ЗВТ МП повинна проводитися відповідно до встановлених міжповірочних інтервалів. Підприємства, організації (установи) та фізичні особи зобов’язані своєчасно (з урахуванням встановлених міжповірочних інтервалів) подавати ЗВТ на повірку у терміни, визначені Переліками ЗВТ, що перебувають в експлуатації, і погоджені з ДП “Львівстандартметрологія”.
Контроль (вимірювання) вихідних параметрів виробів медичної техніки (надалі – МТ) повинен проводитися згідно з листом Міністерства охорони здоров’я України за № 19.04-04/44 від 9.12.1998р. і з періодичністю, вказаною в експлуатаційній документації (як правило – не рідше одного разу на рік).
Вимоги до суб’єктів господарської діяльності, які виконують повірку ЗВТ МП, проводять контроль (вимірювання) вихідних параметрів виробів МТ, регламентуються “Правилами уповноваження та атестації у державній метрологічній системі” (надалі – Правила), затвердженими наказом Держспоживстандарту України від 29.03.2005р. за № 71 та зареєстрованих в Міністерстві юстиції України 13 квітня 2005 року за № 392/10672.
Інформація щодо повірочних та вимірювальних лабораторій у Львівській області, уповноважених та атестованих згідно з Правилами та інформація щодо документів, які засвідчують право на проведення метрологічних робіт, наведена у додатку 1.
 
Четвер, 22 листопада 2012 10:05
Вартість проведення актуалізації одного документу становить 14 грн. 40 коп. (в т.ч. ПДВ).
Більш детальну інформацію Ви можете знайти на сайті ДП "Львівстандартметрологія" або за тел. (032) 261-61-77
 
Вівторок, 22 листопада 2011 10:41
Підкажіть, будь-ласка, скільки коштуватиме актуалізовати нормативний документ?

Вартість проведення актуалізації одного документу становить 14 грн. 40 коп. (в т.ч. ПДВ).
Більш детальну інформацію Ви можете знайти на сайті ДП "Львівстандартметрологія" або за тел. (032) 261-61-77
 
П'ятниця, 21 жовтня 2011 11:02
Чи меблева продукція є сертифікованим товаром?

В Україні меблева продукція не підлягає обов’язковій сертифікації. Меблі повинні відповідати вимогам ГОСТ 16371-93 і ГОСТ 19917-93 та технічній документації, затвердженій в установленому порядку. Виробники меблевої продукції повинні гарантувати додержання вимог щодо безпеки при експлуатації, шляхом проведення випробувань в акредитованих випробувальних центрах (лабораторіях) за фізико-механічними показниками та санітарно-епідеміологічними дослідженнями, згідно з результатами яких видаються протоколи випробувань та відповідні висновки.
 
Середа, 07 вересня 2011 10:06
Де можна подивитися перелік діючих на території України ОСТів на сьогоднішній день?
З приводу переліку діючих ОСТ рекомендуємо Вам звернутися в Міністерство промислової політики (Мінпромполітики) України, яке знаходиться за адресою: м. Київ, вул. Сурікова, 3, тел. 417-13-96
 
Четвер, 11 серпня 2011 09:17
Чи визначається вміст нітратів у овочах? Які допустимі дози їх споживання?
 Так. Гранично-допустимі рівні (ГДР) для овочів різні та становлять від кількох десятків до кількох тисяч мг/кг.

 У яких овочах найбільше і найчастіше виявляють нітрати?
Підвищений вміст нітратів властивий раннім овочам, вирощених у закритому грунті, а також всім листовим овочам.

Як зменшити вміст нітратів у листових овочах, наприклад, листях салату, петрушки, салери?
Необхідно вимочити листя протягом двох-трьох годин у воді. Таким чином, відбудеться міграція нітратів у воду, зменшуючи їх вміст в овочах на 25%.

Чим небезпечні нітрати у ранніх овочах?
 Нітрати вступають в реакцію з гемоглобіном крові і позбавляють червоні кров`яні тільця можливості насичувати клітини організму людини киснем. В результаті порушується обмін речовин, дестабілізується нервова система, слабшають захисні функції організму. Крім того, нітрати знижують вміст вітамінів в їжі. Регулярне їх надходження в організм людини навіть в невеликих дозах зменшує кількість йоду, а це призводить до змін у щитовидній залозі. Встановлено, що нітрати також пов’язані з виникненням пухлин в шлунково-кишковому тракті і сприяють розвитку шкідливої кишкової мікрофлори, яка виділяє в організм людини токсини. Отже, шкода нітратів для здоров`я людини є незаперечною.
 
« ПочатокПопередня12НаступнаКінець »

Останні новини
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Перекладач
Пошук
Хто на сайті
На даний момент 42 гостей на сайті
Статистика
Користувачі : 148
Зміст : 1355
Посилання : 23
Переглянути хіти змісту : 1807345
Міністерство економічного розвитку і торгівлі України Департамент тхнічного регулювання