офіційний веб-сайт           
 
ДЕРЖАВНЕ ПІДПРИЄМСТВО
Львівський науково-виробничий центр
стандартизації, метрології та сертифікації
26 | 10 | 2020
До відома споживачів
Нітрати у картоплі - чим вони небезпечні для людини? Друкувати
Написав прес-служба   
Понеділок, 21 вересня 2020 08:48
У картоплі норма вмісту нітратів - 250 мг/кг.
Як відомо, рослини беруть з грунту більше сполук азоту, ніж потрібно для їх розвитку. Як наслідок, синтез нітратів в рослинні білки відбувається лише частково, решту ж нітрати потрапляють в організм людини зі споживанням овочів чи фруктів. При одноразовому вживанні продукту з великим вмістом нітратів істотної шкоди організму не буде. Але при регулярному вживанні таких продуктів відбувається перенасичення організму токсинами.

Перевірити картоплю та інші овосі та фрукти на вміст нітратів можна у лабораторії ДП «Львівстандартметрологія». Результати досліджень засвідчуються відповідним протоколом. Досвідчені фахівці швидко та якісно проведуть необхідні дослідження.


За детальнішою інформацією звертайтеся за адресою:
м. Львів, вул. Заводська, 26,
тел. (032) 298-67-94
 
Поради фахівців: різниця між маслом та спредом Друкувати
Написав прес-служба   
Вівторок, 01 вересня 2020 13:27
Вершкове масло – продукт, без якого вже багато років люди не уявляють свого щоденного раціону. Сьогодні на полицях магазинів багато молочних продуктів, дуже складно вибрати справді якісні. Особливої уваги заслуговують масло та спреди, які часто продають у схожих упаковках. Запам’ятайте - це абсолютно різні продукти за складом та користю для організму.

Як відрізнити масло від спреду?

Згідно із законодавством, на упаковках спредів та жирових сумішей заборонено вживати слово "масло". На упаковці цих продуктів має бути чітко зазначено, що це саме вершково-рослинний продукт і вказано тип (тобто співвідношення рослинного та молочного жиру). Якщо цього немає на упаковці – читайте склад. Справжнє масло виготовляють виключно із вершків та цільного молока. Жодних інших компонентів в складі не повинно бути. Інакше, це — не масло. Також, зверніть увагу, чи вказано на упаковці “згідно з ДСТУ 4399”. Не забувайте перевіряти термін придатності масла.

Згідно ДСТУ 4399:2005 масло, залежно від масової частки жиру, поділяють на групи:

- вершкове масло екстра (від 80,0% до 85,0%);

- вершкове масло селянське (від 72,5% до 79,9%);

- вершкове масло бутербродне (від 61,5 до 72,4%).

Ознаки якісного масла:

- м'який приємний вершковий аромат, але не надто виразний (сильний запах можливий через тривале зберігання, рослинні жири, смакові добавки);

-тане в роті, залишаючи ніжний післясмак;

- сухе і трохи блискуче на зрізі, допустимими є кілька крапель вологи;

- білого кольору взимку (правда, його для привабливості можуть щедро зафарбовувати природним дозволеним і навіть корисним барвником анато), з жовтуватим відтінком - улітку;

- легко, пластично і рівномірно намащується на хліб.

Ознаки неякісного масла:

- якщо у вагового масла колір поверхні відрізняється від того, що всередині, масло на розрізі має тріщини, а піднос, на якому воно лежить, вологий, - імовірно, порушено терміни зберігання і не дотримано технології виготовлення продукту;

- купуючи масло в пачці, звертайте увагу, чи не пошкоджено упаковку (якщо так, можливе проникнення мікроорганізмів), натомість ідеально рівна пачка може свідчити, що продукт містить спеціальні засоби для підтримання форми;

- стеариновий присмак. 

Як вдома перевірити якість масла: 

- покладіть шматочок масла на сковорідку: справжнє швидко розтане, перетворившись на ароматну піну, а те, яке містить рослинні жири, розтане без піни і аромату або з неприємним запахом;

- масло в гарячій воді танутиме рівномірно, однією «плямою», а спред - окремими шматочками;

- якщо куплене масло покласти на годину в морозилку, а тоді спробувати розрізати, ножем; - надто жовтий колір поверхні може означати, що масло не свіже й жири на поверхні окислилися (на смак буде гіркуватим).

У випробувальній лабораторії ДП "Львівстандартметрологія" фахівці здійснюють дослідження масла та спреду за окремими показниками згідно нормативних документів.

За детальнішою інформацією звертатися:
м. Львів, вул. Заводська,26, тел. (032) 298-67-94


 
Аналіз якості питної води у лабораторії ДП "Львівстандартметрологія" - швидко та якісно! Друкувати
Написав прес-служба   
Середа, 19 серпня 2020 10:04
Питна вода – це основна складова щоденного раціону людини. Якісна питна вода не повинна мати шкідливих для людини речовин, а містити корисні мінерали для нормальної життєдіяльності організму. Питна вода має відповідати гігієнічним нормативам за мікробіологічними, органолептичними і фізико-хімічними показниками.

Основними забруднювачами води в криницях і природних джерелах є продукти розпаду органічних речовин, а саме: амоній, нітрити і нітрати.

Перевірити якість питної води можна у лабораторії ДП «Львівстандартметрологія». Лабораторія пропонує фізичним і юридичним особам послуги з проведення аналізу питної води.

Результати досліджень засвідчуються відповідним протоколом.

Досвідчені фахівці швидко та якісно проведуть необхідні дослідження.

За детальнішою інформацією звертайтеся за адресою:
м. Львів, вул. Заводська, 26,
тел. (032) 298-67-94
 
ШВИДКО, ЯКІСНО ТА ПРОФЕСІЙНО ПЕРЕВІРИМО НОРМАТИВНІ ДОКУМЕНТИ НА ЧИННІСТЬ ТА АКТУАЛЬНІСТЬ! Друкувати
Написав прес-служба   
П'ятниця, 07 серпня 2020 08:44
У зв`язку з тим, що в Україні прийнято велику кількість нормативних документів України, гармонізованих з міжнародними та європейськими нормативними документами, національних стандартів України, а також скасовано (подовжено чинність) нормативних документів України та міждержавних стандартів в Україні, пропонуємо здійснити перевірку нормативних документів, якими користується Ваше підприємство.

Крім цього, невід’ємною складовою забезпечення конкурентоспроможності та стабільної якості продукції у сучасних ринкових умовах є застосування під час виробництва вимог чинних нормативних документів (НД) і наявність на підприємстві актуалізованого фонду НД.

Для цього Вам потрібно звернутися:
ДП «Львівстандартметрологія»,
фонд нормативних документів,
261-61-77, тел./факс: (032) 261-66-79,
Ця електронна адреса захищена від спам-ботів, Вам потрібно включити JavaScript для перегляду ,
Ця електронна адреса захищена від спам-ботів, Вам потрібно включити JavaScript для перегляду
 
Особливості впровадження системи НАССР у закладах громадського харчування Друкувати
Написав прес-служба   
Четвер, 28 листопада 2019 11:28
Основні особливості, які потрібно враховувати при впровадженні НАССР на підприємствах громадського харчування, обумовлені специфікою цієї галузі. 

Як правило, на харчових підприємствах виготовляється приблизно однаковий асортимент продукції. Тоді як на підприємствах громадського харчування меню різноманітніше, а асортимент сировини значно ширший, що обумовлює велику роботу по визначенню та опису готової продукції (тобто страв), а також сировини та інградієнтів, які входять в склад цих страв. Це ускладнює контроль перехресного алергенного забруднення, а також потребує суттєвих часових затрат на проведення аналізу ризиків по технологічній схемі підприємства. 
Детальніше...
 
В Україні запустили базу небезпечних товарів UVAGA.GOV.UA Друкувати
Написав прес-служба   
Середа, 24 липня 2019 10:58
Міністерство економічного розвитку і торгівлі України запустило всеукраїнську базу небезпечної нехарчової продукції «Увага».

У базі можна перевірити, чи безпечна та чи інша продукція, зокрема: дитячі товари,промислові вироби та обладнання, паливо, медвироби, мийні засоби, піротехнічні вироби тощо.

Крім того, на сайті всеукраїнської бази небезпечної нехарчової продукції «Увага» можна дізнатися, як купувати товари он-лайн безпечно, що робити в разі придбання небезпечної продукції, як і куди звертатися в разі порушення прав покупця.

На сайті також вказані контактні дані всіх органів ринкового нагляду та сфери їх повноважень.

Станом на 24 липня 2019 року сайт працює в тестовому режимі.
 
Відновлено дію національного стандарту на соняшникову олію Друкувати
Написав прес-служба   
Четвер, 25 квітня 2019 10:45
Наказом Національного органу стандартизації від 29.01.2019 р. № 18 з 1 лютого до 1 липня 2019 р. відновлено дію національного стандарту ДСТУ 4492:2005 «Олія соняшникова. Технічні умови».

Дію стандарту відновлено за пропозицією ТК 86 «Олії, жири та продукти їх переробки» відповідно до Закону України «Про стандартизацію». Нагадаємо, що з 1 січня 2019 р. набув чинності новий національний стандарт ДСТУ 4492:2017 «Олія соняшникова. Технічні умови».

У новому ДСТУ були відкориговані види соняшникової олії з урахуванням світових вимог, а також наведений розширений перелік показників безпеки, які застосовуються до соняшникової олії, і методів її випробування. У зв'язку зі скасуванням дії ДСТУ 4492:2005 та набранням чинності ДСТУ 4492:2017 виробникам необхідно було провести актуалізацію технічних висновків щодо визначення строків придатності та строків зберігання після відкриття споживчої тари (для фасованої продукції) всіх видів соняшникової олії, які виробляє підприємство.

Відновлення дії ДСТУ 4492:2005 дасть змогу підприємствам-виробникам соняшникової олії, які ще не встигли підготуватися до вимог нового стандарту, зробити це до 1 липня 2019 р.
 
Масло чи спред: поради фахівців про різницю між цими продуктами Друкувати
Написав прес-служба   
Середа, 30 січня 2019 14:16
Вершкове масло – продукт, без якого вже багато років люди не уявляють свого щоденного раціону. Сьогодні на полицях магазинів багато молочних продуктів, дуже складно вибрати справді якісні. Особливої уваги заслуговують масло та спреди, які часто продають у схожих упаковках. Запам’ятайте - це абсолютно різні продукти за складом та користю для організму.

Як відрізнити масло від спреду?
Згідно із законодавством, на упаковках спредів та жирових сумішей заборонено вживати слово "масло". На упаковці цих продуктів має бути чітко зазначено, що це саме вершково-рослинний продукт і вказано тип (тобто співвідношення рослинного та молочного жиру). Якщо цього немає на упаковці – читайте склад. Справжнє масло виготовляють виключно із вершків та цільного молока. Жодних інших компонентів в складі не повинно бути. Інакше, це — не масло. Також, зверніть увагу, чи вказано на упаковці “згідно з ДСТУ 4399”. Не забувайте перевіряти термін придатності масла. 
Детальніше...
 
ДІЗНАЙСЯ, ЯКУ ВОДУ ТИ СПОЖИВАЄШ! Друкувати
Написав прес-служба   
Четвер, 24 січня 2019 14:44
За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я, причина приблизно 80% усіх захворювань пов'язана з якістю питної води. Внаслідок споживання неякісної питної води кожного року близько 25% населення, особливо дитячого, піддаються ризику захворювань.

Питна вода - це вода, яка придатна для вживання людиною і відповідає встановленим нормам якості. Якісна питна вода не повинна мати шкідливих для людини речовин і повинна містити корисні мінерали для нормальної життєдіяльності організму.

Питна вода має відповідати гігієнічним нормативам за мікробіологічними, органолептичними, фізико-хімічними показниками. Основними забруднювачами води в криницях є продукти розпаду органічних речовин, а саме амоній, нітрити, нітрати.

Перевірити якість питної води можна у лабораторії ДП «Львівстандартметрологія». Лабораторія випробувань пропонує фізичним і юридичним особам послугу з проведення аналізу питної води з наданням Протоколу випробування. Досвідчені фахівці швидко та якісно проведуть необхідні дослідження.

За детальнішою інформацією звертайтеся за адресою:
м. Львів, вул. Заводська, 26, тел. (032) 298-67-94
 
Україна перейшла на європейські стандарти на деревину Друкувати
Написав прес-служба   
Четвер, 17 січня 2019 12:47
З нового року лісова промисловість України перейшла на європейські стандарти класифікації та вимірювання якості лісо- та пилопродукції.

Згідно з повідомленням Державного агентства лісових ресурсів, з 2019 року ділова деревина розділяється на 4 класи якості (A, B, C, D):
- клас А – це лісоматеріали найвищої якості. Вони походять з нижньої частини колоди, з чистою деревиною або з незначними недоліками, які не обмежують її використання;
- клас В – лісоматеріали середньої якості, без особливих вимог до чистої деревини і сучками у межах середнього значення для кожної породи;
- клас С – лісоматеріали нижче середньої якості, у них дозволено ті недоліки, які незначно знижують природні властивості деревини, як матеріалу;
- клас D – лісоматеріали, які не задовольняють жоден з класів якості А, B, C, але з яких ще може бути отримано пиломатеріали для подальшого використання.

До впровадження нової системи в Україні деревина розподілялася на три сорти (I, II, III) і мала низку сортиментів за їх призначенням. Нова система стандартизації дозволить зняти питання надлишкового контролю за їх реалізацією.

Довідково
У фонді нормативних документів ДП "Львівстандартметрологія" можна замовити офіційні копії державних стандартів на лісоматеріали круглі.
Для цього Вам потрібно звернутися:
ДП «Львівстандартметрологія»,
фонд нормативних документів,
м.Львів, вул.Князя Романа, 38
тел. (032) 261-61-77, тел./факс: (032) 261-66-79,
Ця електронна адреса захищена від спам-ботів, Вам потрібно включити JavaScript для перегляду , Ця електронна адреса захищена від спам-ботів, Вам потрібно включити JavaScript для перегляду
 
Підписано ЗУ «Про основні принципи та вимоги до органічного виробництва, обігу та маркування ..." Друкувати
Написав прес-служба   
Вівторок, 31 липня 2018 10:07
30 липня Президент України підписав Закон України «Про основні принципи та вимоги до органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції».

Законом встановлюються основні принципи та вимоги до органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції, засади правового регулювання органічного виробництва, обігу органічної продукції та функціонування ринку такої продукції.

Документ чітко прописує основні засади здійснення процедури сертифікації органічного виробництва з деталізацією за галузями та запроваджує чіткий та прозорий механізм реєстрації органів сертифікації, операторів ринку та органічного насіння.

Крім того, у законі визначається механізм державного контролю (нагляду) за діяльністю суб’єктів ринку органічної продукції та встановлюється відповідальність за порушення законодавства у цій сфері.

Окремо встановлено вимоги до переліку речовин (інгредієнтів, компонентів), які дозволяється використовувати у процесі органічного виробництва та які дозволені до використання в гранично допустимих кількостях. Визначено процедуру, за якою вони можуть бути дозволені до використання.

Реалізація положень закону сприятиме підвищенню конкурентоспроможності вітчизняної органічної продукції і розширенню зовнішніх ринків її збуту. Також документ гарантуватиме споживачам впевненість у продуктах, маркованих як органічні, матиме позитивний вплив на захист операторів органічного ринку від недобросовісної конкуренції, а також забезпечить прозорі умови ведення господарської діяльності у сфері виробництва та обігу органічних продуктів.
 
Прийнято проект Закон України "Про основні принципи та вимоги до органічного виробництва, обігу..." Друкувати
Написав прес- служба   
Вівторок, 17 липня 2018 16:55
Проектом Закону «Про основні принципи та вимоги до органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції» встановлюються загальні засади державного регулювання у сфері органічного виробництва та обігу органічної продукції, повноваження центральних органів виконавчої влади, що здійснюють державне управління та контроль у зазначеній сфері.

Також проектом Закону визначено систему прав та обов’язків суб’єктів ринку органічної продукції, зокрема, операторів ринку, органів сертифікації. 
Детальніше...
 
Проект Закону про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів Друкувати
Написав прес-служба   
Понеділок, 11 червня 2018 13:03
У Верховній Раді 7 червня 2018 року зареєстровано проект Закону України «Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів» (№8450).

Метою розробки законопроекту є забезпечення належного рівня захисту здоров'я та інтересів споживачів, їх поінформованості, встановлення засобів гарантування права споживачів на інформацію та процедури надання інформації про харчові продукти.

Документом встановлюються загальні положення до маркування харчових продуктів, дія яких може поширюватися на всі харчові продукти або на певні їх категорії, а також окремі правила щодо маркування певних видів харчових продуктів. 
Детальніше...
 
В Україні почав діяти новий закон щодо розвитку виробництва вин Друкувати
Написав прес-служба   
П'ятниця, 27 квітня 2018 08:48
В Україні 20 квітня набрав чинності Закон України  № 2360-VIII "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо розвитку виробництва терруарних вин і натуральних медових напоїв".

Так, невеликі виробники вина тепер не будуть проходити обов’язкову атестацію на відповідність вимогам із забезпечення життя та здоров’я людей, охорони навколишнього середовища, повного технологічного циклу виробництва, а також відповідності санітарним, пожежним, екологічним нормам та правилам.

Для отримання ліцензії невеликим виробникам достатньо буде надати зареєстровану декларацію відповідальності матеріально-технічної бази вимогам законодавства та договір з акредитованою лабораторією. Під невеликими виробниками виноробної продукції маються на увазі підприємства, які виробляють виноградні, плодово-ягідні вина та медові напої із матеріалів виключно власного виробництва. Виноград, ягоди та мед для таких виноматеріалів також мають бути власного виробництва.


 
 
З 1 січня шоколад виготовлятимуть за новими вимогами Друкувати
Написав прес-служба   
Середа, 03 січня 2018 14:31
Із 1 січня 2018 року набувають чинності нові вимоги до виробів із какао та шоколаду, які є обов’язковими для всіх виробників та поширюються на всі види шоколадних виробів.
Наприклад, у темному шоколаді має бути не менше 35 % какао-продуктів у перерахунку на суху речовину, а у молочному – понад 25 % та не менше 14 % молочних продуктів. Білий шоколад має містити не менше 20 % какао-масла та понад 14 % молочних продуктів.
Крім цього,  чітко прописано вимоги і до шоколадних цукерок та інших продуктів із використанням шоколаду. У разі невідповідності цим вимогам продукт не зможе називатися шоколадом або шоколадним, а буде визнано солодким батончиком або глазурованою цукеркою (наказ Мінагрополітики від 13.04.16 р. № 157).
 
Оновлено вимоги ISO/IEC до компетенції випробувальних лабораторій Друкувати
Написав прес-служба   
Середа, 06 грудня 2017 12:15
Найпопулярніший в світі міжнародний стандарт, який регламентує компетенції випробувальних та калібрувальних лабораторій був оновлений з урахуванням останніх змін в умовах і практиці роботи таких лабораторій. Нова редакція документа була опублікована завдяки тісній співпраці Міжнародної організації зі стандартизації (ISO) і Міжнародної електротехнічної комісії (IEC).

Міжнародний стандарт ISO/IEC 17025:2017 "Загальні вимоги до компетенції випробувальних та калібрувальних лабораторій" є як  "довідник" для лабораторій, які здійснюють операції калібрування і тестування в усьому світі. 
Детальніше...
 
Рекомендують колеги ДП «Харківстандартметрологія»: чи якісні плавлені сири, які ми купуємо? Друкувати
Написав прес-служба   
Середа, 29 листопада 2017 15:12
Сьогодні супермаркети пропонують широкий асортимент плавлених сирів як вітчизняного, так і закордонного виробництва: ковбасних, скибкових, копчених, без копчення, солодких, з харчовими чи смаковими добавками чи без них. Купувати чи пройти повз них, споживач вирішує сам.

Проте, перш ніж визначитись, необхідно знати, що у відповідності з Законом України «Про молоко та молочні продукти» плавлені сири відносяться до молочних продуктів, одержаних з молока або молочної сировини (вершкового масла, твердого сиру, сухого молока, кисломолочного сиру, молочної сироватки), та можуть містити харчові добавки, необхідні для виробництва, за умови, що ці добавки ні частково, ні повністю не замінюють складових молока (жиру, білка, лактози). 
Детальніше...
 
Перегляд стандарту ISO/IEC 17025 на завершальному етапі Друкувати
Написав прес-служба   
Середа, 13 вересня 2017 10:54
Більш ніж 60 тисяч лабораторій по всьому світу займаються калібруванням, тестуванням і аналізом зразків. Але як гарантувати клієнтам достовірність отриманих результатів?

Протягом багатьох років для цього використовувалася сертифікація на відповідність вимогам міжнародного стандарту ISO/IEC 17025 "Загальні вимоги до компетенції випробувальних та калібрувальних лабораторій". Ця процедура користувалася і користується попитом з боку випробувальних і калібрувальних лабораторій, які бажають продемонструвати свою здатність надавати надійні результати.

Остання версія стандарту ISO/IEC 17025 була опублікована спільно Міжнародною організацією зі стандартизації (ISO) і Міжнародною електротехнічною комісією (IEC) в 2005 році. Вона містить набір вимог, що дозволяють лабораторіям видавати незмінно достовірні результати. Однак лабораторне середовище й умови ринку сильно змінилися за минуле десятиліття. Це призвело до прийняття рішення щодо перегляду стандарту ISO/IEC 17025 з впровадженням в його текст значних змін, а також взяти до уваги нову версію стандарту ISO 9001 "Системи управління якістю. Вимоги", яка була опублікована в 2015 році.
Детальніше...
 
ДО УВАГИ КЕРІВНИКІВ ТА ПІДПРИЄМЦІВ, ЯКІ ЕКСПЛУАТУЮТЬ ЗАСОБИ ВИМІРЮВАЛЬНОЇ ТЕХНІКИ Друкувати
Написав прес-служба   
Четвер, 31 серпня 2017 07:46

                                                 До уваги керівників підприємств та підприємців,                                                   які експлуатують засоби вимірювальної техніки,

 відповідно до „Порядку проведення повірки
законодавчо регульованих засобів вимірювальної техніки (далі – ЗВТ),
що перебувають в експлуатації, та оформлення її результатів”,
затвердженого наказом Мінекономрозвитку України від 08.02.2016 р. №193
,

з 1 вересня 2017 року ДП "Львівстандартметрологія" 
приймає на розгляд та погодження

 ГРАФІКИ проведення періодичної повірки ЗВТ на 2018 рік

за адресами:

у м.Львові – вул. Князя Романа, 38тел. (032) 261-60-01
у м.Дрогобичі – вул. Б.Лепкого, 10, тел. (0244) 2-17-70
у м.Червонограді – вул. Будівельна, 1, тел. (0249) 2-03-59

 Звертаємо увагу на нову форму графіка

Адміністрація ДП „Львівстандарметрологія”

 
ДО УВАГИ СУБ'ЄКТІВ ГОСПОДАРЮВАННЯ ТА ФІЗИЧНИХ ОСІБ! Друкувати
Написав прес-служба   
Середа, 12 липня 2017 14:44
ОГОЛОШЕННЯ!

Повідомляємо, що Бюро приймання засобів вимірювальної техніки (ЗВТ)
переїхало з вул. Заводська,26 та вул. Метрологічна,12.
З 12 липня 2017 р.
 Бюро приймання ЗВТ
знаходиться за адресою:
вул. Князя Романа, 38, кім.110,
тел. (032) 261-69-44, (032) 261-57-65

 
« ПочатокПопередня123456НаступнаКінець »

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL
Останні новини
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Перекладач
Пошук
Хто на сайті
На даний момент 16 гостей на сайті
Статистика
Користувачі : 148
Зміст : 1457
Посилання : 22
Переглянути хіти змісту : 2427428
Міністерство економічного розвитку і торгівлі України Департамент тхнічного регулювання